Hor Odjek: „Jedno prošlo doba“ – veče posvećeno Korneliju Kovaču (video)

SMEDEREVO, 6. decembar 2023 – Kamerni hor „Odjek“ iz Požarevca i prijatelji nastupiće ove srede u smederevskom  Centru za kulturu  na koncertu koji je koncipiran kao veče posvećeno Korneliju Kovaču pod naslovom „Jedno prošlo doba“.

Program počinje u 20 časova u Velikoj dvorani, a ulaz je slobodan uz preuzimanje besplatnih ulaznica na biletarnici Centra za kultru.

Kamerni ženski hor Odjek iz Požarevca poslednjih šest godina je aktivan na horskoj sceni naše zemlje. Prepoznatljiv je po repertoaru baziranom na nepresušnom izvoru i bogatstvu muzike balkanskih naroda i manjina koje žive na ovim prostorima kroz obrade i aranžmane svog rukovodioca Ilije Rajkovića. Već sada, hor izvodi pesme većine balkanskih zemalja, obrađene na tradicionalan, klasičan i moderan način, u originalnim aranžmanima, što ga čini jedinstvenim na ovim prostorima. Njegovi članovi su većinom akademski muzičari, ljubitelji muzike, ali i mladi, budući profesionalni muzičari.

Na vest o smrti Kornelija Kovača, autora uz čije pesme su članovi hora odrastali, ponekad i ne znajući da je upravo on autor, ideja o svojevrsnom omažu je došla sasvim spontano, i pored toga što se taj žanr ne uklapa sasvim u repertoar koji hor Odjek inače izvodi. Zapravo, paralela se može povući između misije Hora, da repertoarom objedini sve zemlje Balkanskog poluostrva, i toga da su Kornelijeve pesme takođe rado slušane u svim zemljama ovog regiona. Sam izbor pesama bio je prilično komplikovan, svaki član hora imao je priliku da predloži poneku pesmu po svom ukusu, trebalo je koncipirati program tako da se pokrije dugačak vremenski period, i što je još komplikovanije, kompletan spektar njegovog stvaralaštva, kako bi publika dobila što bolju predstavu o tome kakav značaj Kornelije ima za popularnu muziku ovih krajeva. Izabrali smo pesme iz svakog perioda njegove karijere, nismo mogli da pokrijemo baš sve pravce kojima se bavio ali se nadam da ovih 10-ak i više pesama ipak slušaocu može da dočara veličinu i dubinu ove muzike. Kroz naraciju, publiku uvodimo u pesme, bavimo se istorijatom, njegovim životom, dajemo i svoj lični pečat kroz posebno odabrane tekstove, i mislim da je to ono što je upravo potrebno kod ovakvih koncerata, upoznati autora ne samo kroz pesme već i kroz vreme u kojem je stvarao.

Koncertom „Jedno prošlo doba“ izvršena je rekapitulacija jednog od velikih poglavlja domaće muzičke scene. Kocert je osmišljen programski i konceptualno da sačuva muziku koja je obeležila jednu epohu, kroz odlomke iz autorovih knjiga i pesme uz koje su generacije odrastale.

Hor je do sada održao više koncerata ovog tipa, a i dalje dobija pozive iz zemlje i bivših republika. Verovatno i najveći benefit ovog koncerta je taj što je veliki broj mlade publike mogao da čuje pesme koje se sada, nažalost, retko izvode.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!